Pandispanyanin o kadar cok fazla cesidi ve farkli farkli tarifleri varki aslinda say say bitmez.
Ben en yaygin olan turlerinden bahsedecegim ve kendi klasik pandispanya tarifimi sizlerle paylasacagim.
Her hamurun kendine ozel sirlari ve teknikleri oldugu gibi pandispanya yapmanin da bir cok teknigi vardir.Bir asamada hata yapildiysa bu boyle devam eder.
Once pandispanyanin bir kac turlerinden bahsedelim.
1. Klasik pandispanya/ bisküvi (fr. biscuit, it. biscotto, latinceden bis- cift, coctus - pismis kelimelerinden gelmistir).Ilk pandispanyalar biscottilere (yani kuru kurabiye) benzermis. Once pisirilip sonra firinda kurutulurmus.
2. Joconde pandispanya.
Bu pandispanya ismini Mona Lisa dan (fr.Jaconde) almistir,badem tozu ve sadece yumurta beyazini icerir. Hepimizin bildigi Opera pastasinin olmazsa olmazidir,ayrica şarlotlarda ve mus bazli pastalarda kullanilir. Ince bir tabaka olarak pisirilir.
3. Dacquoise (Dakuaz) .
Ismini Fransadaki Dax sehriden alan bu pandispanya yumurta beyazi,findik ve badem tozunu icerir.
4. Angels food cake (Melek keki)
Tek basina bir pasta olarak bilinen melek keki aslinda bir pandispanya cesididir.
Bu pandispanya sadece yumurta akindan yapilir ve acik renginden dolayi melek keki ismini tasir.
5. Genoise (Cenuaz)
Cenova sehrinden ismini alan bu pandispanyada seker ve yumurtalar benmari usulu ribbon stage yani spatuladan hamurun kivaminin serit halinde akana kadar cirpilir.
Daha bir cok cesit sayabiliriz hatta tarifini istediginiz pandispanya cesidini bana yorumlar kisminda yazin onu ayrica veririm.
Simdi ideal pandispanya neler gerektirir bunlari anlatayim.
1. Tum malzemeler ayni isi da olup oda sicakliginda olmali.
2. Un kabartma tozu nisasta kakao badem unu gibi kuru malzemeler hem ayri hem birlikte 2-3 sefer elenmis olmali.
3. Klasik pandispanya da yumurta aklarini yumurta sarilarindan cok dikkatli ayirin. Yarim damla sarisi bile duserse kabarmayi engeller.
4. Yumurta aklarini cirpacaginiz kap cok temiz ve yagsiz olmali. Yumurta aklarina 2 damla limon veya cimdik tuz atin.
5. Malzeme eklerken bu asamaya gore ekleyin
a. Yumurta sarilarina seker ve vanilin ekleyin ve beyazlayana kabarana kadar cirpin.
b. Yumurta aklarini once kopuk haline getirerek cirpin sonra yavasca seker eklemeye baslarken cirpmaya devam edin ve kar beyazi olana kadar cirpin.
c.Yumurta aklarin 1/3 kismini yumurta sarilarina spatula ile sondurmeden asagidan yukari yedirin.
d. Kuru malzemeleri bu karisima ilave edin sonra yumurta aklarin geri kalan kismini 2 seferde ekleyin. Spatula ile asagidan yukariya yavasca ve ayni yone karistirmaya calisin ve aklarin sonmemesine dikkat edin
6. Karistirma islemini cok uzun tutmayin homojen olunca birakin.
7. Pandispanya firina verilmeye hazir oldugunda aninda verilmesi gerekir. Firinizi mutlaka onceden 180 dereceye isitin.
8. Pandispanya firindayken pisene kadar firin kapagini sakin acmayin bu kekinizi sondurur.
9. Pandispanya pisirme kabin kenarlarindan ayrildigi zaman anlayin ki pismis. Sure 24cm lik bir kap icin asagi yukari 40 dk dir. Hazir oldugunu anlamak icin 35.dk da kurdan testi yapin kuru ise hazirdir.
10. Hazir pandispanyayi 30 dk kadar kabindan cikarmadan sogutun.
11. Cikardiginiz pandispanyayi bir izgara nin uzerine alip hem altin hem ustun boylece hava almasini saglayin.
12. Yaptiginiz tarifin tami tamina uyun kendimizden de bisey katayim demeyin.
13. Camlar mutlaka kapali olmali ceryan olmamali (gulmeyin gercekten etkiliyor :)
Baska sorusu olan arkadaslar olursa yorumlara yazin zevkle cevaplayacagim.
Simdi gelelim benim klasik pandispanya tarifime
Malzemeler:
6 yumurta
210gr seker
140 gr un
40 gr nisasta
10 gr vanilin
10 gr kabartma tozu
Kakaolu yapmak isterseniz 2 y.k kakao
Yumurtanın beyazı ve sarısını ayırın.
Yumurtanın sarısını toz şekerle krema haline gelene kadar çırpın. Vanilini de ekleyin.Yumurtanin beyazini kar beyazi olana kadar yuksek devirde cirpin.1/3 unu sarilara ilave edin ve spatula ile karistirin.
Un kabartma tozunu ve nisastayi beraber 2 kez eleyin ve karisima ekleyin.
Karistirdiktan sonra kalan yumurta beyazini ekleyin ve sondurmeden spatula ile karistirin.
Kelepceli kabin tabanina yagli pisirme kagidini yerlestirin ve karisimi dokun.
180 derece onceden isitilmis firinda 35-45dk pisirin.
Emin olmak icin kürdani kekin ortasina sokun kuruysa hazirdir.
BENİM BİR SORUM VAR : ) PANDİSPANYA DA SIVI MALZEME YOK MU ? SÜT , TEREYAĞ GİBİ ;)
YanıtlaSilBU HAFTA BİR KUTLAMA PASTASI YAPACAĞIM. BU TARİFİ DENEMEK İSTIYORUM... :)
Yok canım. Un miktarı zaten az olduğu için hamur sıvı kalıyor tarifi bire bir uygulama süper sonuç garanti ediyorum ;)
YanıtlaSilYok canım. Un miktarı zaten az olduğu için hamur sıvı kalıyor tarifi bire bir uygulama süper sonuç garanti ediyorum ;)
YanıtlaSilMerhaba, yine ben her yerde ben. Sibel 😊 Benim de bir sorum olacakti, pandispanyanin pişince yüksekligi ne kadar oluyor.
YanıtlaSilAyrica ankastre fırında fanlı mı pişirmemiz gerekiyor.
Merhaba Sibel hanım:) yüksekliği yaklaşık 8 cm oluyor. Fan kullanmayı pek terc8h etmiyorum yavaş yavaş kabarması daha doğru olur
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim 😘
YanıtlaSilBen pizza yapacağım pandispanya ile malzemesi olarak aynı olur mu?
YanıtlaSilHayır tarifi farklı. Blogumda pizza tarifi mevcuttur ordan bakabilirsiniz
YanıtlaSilHayır tarifi farklı. Blogumda pizza tarifi mevcuttur ordan bakabilirsiniz
YanıtlaSilMerhaba..badem unlu bir pandispanya hazirlamak istiyorum, normal un ile yapilan tariflere göre daha mi az kabarir acaba?
YanıtlaSil2. Sorum, elimde 20 cm'lik capi küçük ama yüksekliği epey fazla olan bir kalip var(yazliktaki tek kalibim :( ) bunu kullanmak istiyorum ama dar ve yüksek bir kalipta yapmak nasil etkiler bilemedim.
Gördüğüm en harikulade pandispanya anlaticisina sormak farz oldu.. Sevgiler
Aşırı derecede cevabınızı bekliyorum :))
YanıtlaSil