6 Şubat 2016 Cumartesi

Sacakli (sakalli) pogaca

Ben pogacalarin her cesidini cok severim.Ister kahvaltida ,ister aksam ustu cay keyfi ile muhtesem gidiyor. Sacakli pogacalarin bende yeri apayridir o yuzden ideal sacakli yapana kadar cok sayida tarif denedim. En iyi sonucu bu tarifle elde ettigim icin sizinle paylasmak istedim. 







Mayali hamur cok nazlidir o yuzden hafife alinmamalidir. Mutlaka tum malzemeler ilik olmali,mutfaginizda camlar kapali olup ceryan olmamalidir. Hamurun mayalanmasi ilik yerde yapilmalidir ayrica tepsi mayalandirmasi sarttir. Kisacasi, bu maya denilen arkadas, nazli ve sicak severdir.
Tarif esnasinda da mayali hamura dair puf noktalar verecegim.
O zaman baslayalim..

Malzemeler :

1 cay bardagi su
1 cay bardagi sut
50 gr oda sicakligindaki tereyagi
3 t.k seker
2 ç.k tuz
1 paket instant maya
1 adet yumura (akı hamurun icine,sarısı ustune)
3-3.5 su bardağı un (yemek kasigi ile azar azar koyun, cok un pogacanizi sert yapar)
Labne peyniri
Beyaz peynir
Krem peynir
Maydanoz
Kaşar peyniri
Dereotu, bu malzemeler sizin zevkinize kalmistir.



Ilik süt ve suyu,seker ve maya ile karistirin uzerini strech ile kapatip 10 dk bekletin. Maya instant olsada ben bu islemi yapmadan hamurumu mayalandirmam. Mayali hamurla cok sayida husran ile sonlanan denemelerim olmustur o yuzden ben her turlu tedbirlerimi aliyorum. Bu asamayi yapinca mayanin daha iyi ve daha hizli aktive olmasini sagliyoruz,seker de buna yardimci oluyor.

Mixer kabiniza bu karisimi,yumusak tereyagini ve yumurta akini.Unu tuz ile eleyip kasik kasik koyun. 
Un miktarı unun cinsine göre değişir. Bu yüzden unu yavaş yavaş, once yarisini ekleyip karistirip geri kalanini oyle ilave edin. Hamur az civik olmali, o zaman pogacalar yumusacik olur.
Hazırladığınız hamurun kabini strech ile kapatin uzerine de kuru bir havlu ortun,hava almamali.
Ben Ilık kapali firina koyuyorum ama mutfaginizda sicak bi yer de olur.1 bucuk saat kadar mayalandirin. Daha sonra ellerinizi aycicek yagi ile yağlayın ve hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın, elinizde yuvarlayın. Burda boylarina dikkat edin cunku pistikten sonra 2,3 katina cikacaktir.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Tepside uzeri once yagli kagit sonra havlu yu serip 30-40 dk daha mayalandirin.
Üzerine yumurta sarısı sürüp (yumurta sarisina bir kac damla aycicek yagini eklerseniz parlaklik verir), önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin (yaklasik 15 dk)
Piştikten sonra tepsiyi firindan cikarin ve pogacalari tepsiden almadan tepsinin uzerine tekrar yagli kagit ve havlu ile ortun. O sekilde sogumaya birakin bu da yumusak olmalarina etki oluyor.

Tamamen sogudugunda pogacalarin ortasını yarım kesin. İçine sevdiğiniz herhangi bir peynirden koyup, kesik kısmına labne peynir ya da krem peynir sürün.

Peynir sürdüğünüz kısmı ince ince kıyılmış maydanoza, dereotuna, rendelenmiş kaşar peyniri ya da pul bibere batırıp, servis edebilirsiniz. Bu malzemeleri kisisel zevkinize birakiyorum.
Tum asamalara dikkat edildigi halde mukemmel pogacalar elde edersiniz.
Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder