2 Şubat 2016 Salı

Tiramisu (orjinal italyan tarifi)

"Tira mi su"ismi,beni yukari kaldir,beni neselendir/mutlu et anlamina gelir.Tuy gibi hafif,aromasi yogun, lezzeti baskin bu tatli 1960 li yillarda Italyada kesvedilmistir.
Dunyada bir cok tiramisu tarifleri ve varyasyonlari vardir. Bazilari savoiardi biskuvinin yerine pandispanya kullanir,bazilari kakao yerine rende cikolata veya ceviz, bazilari kahve yerine meyve sulari, bazen de tiramisu puding veya kek kivamini alir. Orjinal tiramisunun olmazsa olmazlari ise, mascarpone peyniri,yumurta,seker,savoiardi biskuvisi, espresso ve kakaodur.
Verecegim tarif klasik italyan tiramisunun tarifidir lezzeti gercekten enfes oluyor. Tiramisu seviyorsaniz bir gun deneyin derim. 



Cig yumurta kullanimindan hoslanmiyorsaniz veya yumurtalariniza guvenmiyorsaniz bildircin yumurtalarini gonul rahatligi ile kullanabilirsiniz. Bunun sebebi ise,bildircin yumurtalarin salmonella bakterisini icermemesidir.
Gelelim tarifime

4 adet tavuk veya 18 bildircin yumurtasi 
100 gr seker
500 gr mascarpone (yerine kullanmak icin labne degil "pinar beyaz" daha uygun oluyor)
250 gr savoiardi biskuvisi (hazir da kullanabilirsiniz)
350 ml kahve (espresso)
2-3 yemek kasigi italyan Marsala sarabi (yerine konyak veya rom olur,alkol kullanmiyorsaniz kahve yeterli olacaktir)

Yapilisi:
350 ml espresso kahveyi yapin ve sogudugunda tercih ettiginiz alkolu ekleyin.
Yumurta beyazlarini sarilarindan ayirin.
Sarilarini seker ile beyazlayana kadar cirpin. Mascarpone ekleyin ve sadece karismasi icin tekrar cirpin. Fazla cirparsaniz sulanir ve kivami akiskan olur.
Yumurta beyazlarini cirpip kar haline getirin.
Peynir karisimina beyazlarimizi spatula yardimi ile (söndurmeden) 3 seferde asagidan yukariya dogru karistirin.
Bir borcam kabina veya bardaga (porsiyon tiramisu icin) sira ile once kahveye bir saniye kadar batirilmis savoiardiler sonra ise kremayi koyun.

2 kat olacak sekilde bu islemi yapin.
Son katta kremanin ustunu kakao ile susleyin. 12 saat buzfolabinda sogutun.

Kendi savoiardi biskuvisi yapmak istegenler icin de onalrin tarifi 

2 adet yumurta sarisi
3 adet yumurta beyazi
50 gr un
30 gr pudra sekeri
60 gr seker

Yumurtalarin sarilarini ve aklarini ayirin.
Yumurta aklarini 30 gr seker ile cirpin. Yumurta sarilarini kalan seker ile (30gr) ile cirpin.
Yumurta sarilarini yumurta beyazlarina ekleyip spatula ile unu da ilave edin.
Krema sikma torbasina hamuru alin ve 10-12 cm lik cubuklar seklinde tepsiye sikin.
2 sefer elek yardimi ile pudra sekerini ustlerine serpin ve 10-15 dk bekletin.
190-200 derece sicak firinda karamel rengi alana kadar pisirin (yaklasik 10-12 dk kadar)

Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder