26 Şubat 2016 Cuma

Karamelize soganli tart (caramelised onions tart)

Tartin her cesidi guzeldir,bu sefer tuzlu soganli tart tarifimi veriyorum. Bu tarti ister tart hamuru ile ister milfoy hamuru ile yapabilirsiniz. Milfoy hamuru ile yapacak olursaniz eger tavsiyem tarte tatin yapin. Yani su sekilde, once soganlarinizi hazirlayin (asagida tarif edecegim gibi) daha sonra ise milfoy hamurunuzu acin ve kabin buyuklugune gore kesin. Kalibinizin icine soganlari yerlestirin sonra ustune milfoy hamurunuzu koyup kenarlarini asagi itin.Hamurun uzerinde catal ile delikler acin ve yaklasik 20 dk kadar (hamur kizarana kadar )180 derece sicak firinda pisirin. Hazir olunca 30 dk kadar sogutun ve ters cevirin. O sekilde servis edin. Simdi gelelim tart tarifime..



Tart tabani (18 cm icin)
150gr un
75gr tereyagi
1 adet yumurta
Cimdik tuz
Soguk tereyagini bicak ile dograyin veya benim yaptigim gibi rendeleyin. Un,tuz ilave ederek hamuru yogurun.Yumurtayi ilave edin.Streche sarip 1 saat buzdolabinda veya 30 dk buzlukta dinlendirin.
Bir gece onceden hamuru yapabilirsiniz.
Hamuru merdane ile acin ve yaglanmis tart kalibiniza yerlestirin.Hamuru unlayarak acin, dikkatli olun yirtilabilir. Uzerine yagli pisirme kagidi koyun ve bakliyat dokun (hamurun sismemesi icin)
180 derece sicak firinda 20 dk kadar pisirin.



Karamelize sogan icin
3-4 adet sogan (jullien)
50 gr tereyagi ve 2 y.k zeytinyagi
1 y.k seker
Cimdik tuz
Taze kekik (4-5 dal kadar)
50 ml kirmizi sarap

Ben 3 adet kirmizi ve bir adet beyaz sogan kullandim.Kizgin yagda soganlari kahve rengine gelene kadar (devamli karistirarak yoksa yanar) 10-15 dk yuksek ateste pisirin. Tuz,seker,kekiik ve kirmizi sarabi ilave edin.



Ceyrek bardak kadar suekleyip kapagi kapali kisik ateste 30 dk kadar pisirin.
Bu soganlari hamburgerlerinizde,sandviclerinizde ve etlerin yaninda kullanabilirsiniz,tadi lezizdir.
Tart hamurunu kalibindan cikartinve soganlari icine doldurun ister ilik ister soguk servis edin.

Karamelize sogan derken bu soganlar Fransiz sogan corbasinin da temelidir. Merak edenler olursa yorumlar kisminda bahsedin onun da tarifini yazarim mutlaka.
Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder