4 Şubat 2016 Perşembe

Ekler

Fransiz mutfagina ait olan ekler ve profiterol şu hamurundan (pate a choux) yapilir. Şu hamuru pastacilik dunyasinda ister tatlilar ister tuzlular ile kullaniliyor.Bu hamurun ici bos oldugu icin akliniza gelen her dolgu ile doldurabilirsiniz,ornegin tatli olarak dondurma ve farkli cesit kremalar.Tuzlu olarak ise, tavuk veya ordek pate ile doldurabilir,ustunu kesip salatalar icin canak ta yapabilirsiniz. Ne tatli ne tuzlu bir hamur oldugu icin istediginiz gibi doldurabilirsiniz.
Ekler tarifime gelince, ben klasik ekler (dis tarafi Şu hamuru ici ise Pastaci kremasi) tarifi verecegim, siz pastaci kremasi yerine dondurma veya blogumdaki Krema cesitleri kategorisine basarak ordan muslin veya buttercream kremalarin tariflerini alip ta yapabilirsiniz.Hepsi ile denenmistir, tavsiye ederim lezzetli oluyor.


Hamuru için:
200 gr Su
50 gr. tereyağı
100 gr. Un
3-4 adet yumurta
20 gr seker 
Çimdik tuz

Su,tuz,seker ve tereyağını orta bir tencereye alın, orta ateste su kaynamadan önce tereyağının iyice erimesi için karıştırın,su kaynayinca hemen unu ekleyin,topaklanmaması için tahta bir kaşıkla yada silikon spatula ile sürekli ustune bastirip ezip karıştırın. Bu şekilde hamurunuz toparlanacak. Ara vermeden 3-4 dakika kısık ateşte karıştırmaya devam edin, hamur kendini tencereden kurtarip toparlanınca ocaktan alın.
Hamuru miksere alin ve en dusun hizda 5 dk karistirin ki sogusun veya tezgah uzerine yayin.İyice soguyunca teker teker yumurtalari ekleyin. Hamur esnek yumusak fakat su gibi de akmamali. 3mu 4 mu yumurta adediniz ona gore belli olacaktir.Yavasca spatuladan dusmeli.
Krema sikma torbasin a hamurunnuzu alin ve yağlı kağıt şerilmiş fırın tepsisine 2’şer cm. araliklarla cubuk seklinde sıkın. Hamur oldukça yapışkan olduğu için parmak uçlarınızı hafifçe ıslatarak cubuklarin üzerini hafifçe düzeltin.
190 derece ısıtılmış fırında 20-25 dakika boyunca pişirin (hamur pişince fırın kapağını açmayın) fırın kapalı olarak hamuru soğumaya bırakın.

Pastaci kremasi icin

500 ml süt
100 gr toz şeker
5 yumurta sarısı
100 gr un
40 gr tereyağı
1 cubuk vanilya (yoksa vanilin veya vanilya esansi)

Sut ve vanilya cubugunu (ortadan kesin) tencereye alın ve karıştırarak kısık ateşte ısıtın.Yumurta sarılarını şeker ile çırpın, unu ekleyerek karistirin.Yumurta sarilarina sekeri eklediginiz anda cirpin yoksa kristallesirler. Sutunuzu suzun.
Unu ekleyin ve ve yumurta sarıları ile pürüzsüz bir hale gelene kadar ezip cirpin. Bu hale gelince ısıtığınız sütten temperleyerek (sicakliklarini dengelemek icin icerisine once bir miktar sicak sut ilave edin)içine ilave edin.Tüm karışımı tencereye alın ve fokurdamaya basladigi an ocaktan alin ve tereyagini ekleyip icinde eritin. Oda sicakligina gelene kadar arada karistirarak sogutun. Strech film i kremanin yuzeyine yapistirarak buzdolabinda 3-4 saat sogutun.
Eger topaklasirsa mixerde sulandirmadan cirpin.

Cikolatali ganaj:
200 gr bitter cikolata
100 ml krema
30 gr tereyagi
Kremayi kaynama noktasinda ocaktan alin ve bitter cikolatayi ustune dokup karistirip icinde eritin.Cikolata tamamen eridiginde tereyagini ekleyin.
Ister beyaz cikolata ister sutlu ister renkli yapabilirsiniz.

Tamamen sogumus ekler hamurlarini bıçakla ortadan kesin.Hazırladığınız pastaci kremasini krema sıkma torbasına doldurun.Hamurlari krema ile doldurun.Ust taraflarini ganaja batirin. Buz dolabinda 4-5 saat kadar sogutup servis edin.




Profiterol yapacaksaniz bire bir bu tarifimi rahatlikla kullanabilirsiniz sadece hamuru yagli kagit serili tepsiye sikacaginiz zaman cubuk seklinde degil minik yuvarlak toplar halinde sikin..

Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder