9 Şubat 2016 Salı

Cikolatali tart

Fransiz mutfaginin en populer tatlilarindan biri olan cikolatali tart, (tarte au chocolat) Turkiyede de pek populerdir.Verecegim tarifteki tart tabanini kullanarak ister meyveli ister karamelli ister cikolatali tartlar yapabilirsiniz.Meyveli tart yapmak icin,tart tabanini pisirerek krema cesitleri postumdan pastaci kremasini kullanin ve uzerini meyveler veya sadece cilek ile susleyebilirsiniz.Hem cok pratik hem de cok lezzetlidir.
Bu tarti ben hem sutlu hem bitter cikolata kullanarak yaptim, cikolatanin tadi daha yumusak olsun diye,siz sadece bitter cikolatadan da yapabilirsiniz.
Taban hamurunuzu buz dolabinda 5-6 gune kadar saklayabilir kullanabilirsiniz.




Tart tabani (ben iki tane kucuk (capi 18 cm) tart yaptim bu malzemeden)
250gr un
150gr tereyagi
75gr pudra sekeri
1 adet yumurta
Cimdik tuz


Soguk tereyagini bicak ile dograyin veya benim yaptigim gibi rendeleyin. Un ilave ederek hamuru yogurun. Pudra sekerini tuzu ve yumurtayi ilave edin.Streche sarip 1 saat buzdolabinda veya 30 dk buzlukta dinlendirin.

Cikolatali dolgusu icin
100 gr bitter çikolata
150 gr sutlu cikolata
75 gr tereyagi
2 yumurta sarısı
1 adet yumurta
200 ml krema
25 gr seker




Hamuru merdane ile acip,yaglanmis tart kalibiniza yerlestirin.Kenarlarina iyice bastirarak merdane ile kesin.Hamura çatalla delikler açın,uzerine yagli pisirme kagidi serin ve icine fasulye dokun.

160-170 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.
Cikolata ve tereyağını bir kapta benmari usulü eritin.Yumurta sarıları ve yumurtayı şekerle birlikte mikserle çırpın.Bu karışımi çikolataya ekleyin.Hamurun uzerine dokun.190 derece sicak firinda fırında 10 dk kadar pişirin.
Resimdeki halka deseni yapmak icin bir kagit alin istediginiz boyda delikler kesin ve sicak tartin uzerine koyup o delikleri kakao eleyin.

Beyaz cikolata ve taze naneli mus
200 gr beyaz cikolata
2 yumurta aki
150 ml krema
100 ml sut
6-7 dal nane



Naneyi geceden sutun icine koyun. Sutu suzun ve 10-15 nane yapragini blenderda ogutun. Sut ve nane yapraklari kaynama noktasina getirin. Ocagi kapatin ve cikolatayi icinde eritin. Kremayi cirpin ve cikolatali karisima sondurmeden spatula ile ekleyin.
Son olarak yumurta aklarini benmari usullu 37 dereceye gelene kadar cirparak isitin (cig yumurta sevmeyenler icin guzel cozum). 
Mixerde cirpin ve karisima ilave edin.
Buzdolabinda 4-5 saat sogutun. Katilasinca hazirdir

Resimdeki cikolata canagi icin
Bitter cikolatayi eritip temperleyin (el yapimi cikolata postumdan bakabilirsiniz)
Muffin kagitlarin icine cikolatayi firca ile kalin tabaka halinde surun ve buzdolabinda 1 saat kadar sogutun.


Kagitlari yavasca sokun

Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder