12 Şubat 2016 Cuma

Fraisier (cilekli pasta)

Fraisier pastasi aslinda bildigimiz cilekli pastadir,fakat fransiz sihirli dokunuslariyla cok farkli bir boyut kazandi.Bu pastayi Fransada her pastanede bulabilir tadina bakabilirsiniz. Ulkemizde de artik bir cogu restoran bu pastayi yapiyor. 
Evinizde hem goruntusu hem tadi enfes olacak bir pasta yapmak istiyorsaniz kesinlikle bu tarifi deneyin derim. 
Sevgililer gunu arifesinde bu tarifi vermek istedim, belki kendinizi ve sevdiginizi simartmak isterseniz diye.. Buyurun o zaman gelelim tarifine..





Limon aromali pandispanya (20 cm)
4 adet yumurta
100 gr seker
20gr misir nisastasi
80 gr un
1 y.k limon (veya portakal) zesti
Yarim paket kabartma tozu
1 cay kasigi vanilya esansi (veya yarim pakt vanilin)



Yumurtanın beyazı ve sarısını ayırın.
Yumurtanın sarısını toz şekerle krema haline gelene kadar çırpın. Vanilini ekleyin.Yumurtanin beyazini kar beyazi olana kadar yuksek devirde cirpin.1/3 unu sarilara ilave edin ve spatula ile karistirin.
Unu, kabartma tozunu ve nisastayi beraber 2 kez eleyin ve karisima ekleyin.
Karistirdiktan sonra kalan yumurta beyazini ekleyin ve sondurmeden spatula ile karistirin. Son olarak limon veya portakal zestini ilave dip karistirin.
Kelepceli kabin tabanina yagli pisirme kagidini yerlestirin ve karisimi dokun.
180 derece onceden isitilmis firinda 25-30 dk pisirin.
Emin olmak icin kürdani kekin ortasina sokun kuruysa hazirdir.

Fistikli muslin krema
500 ml sut
4 adet yumurta sarisi
150 gr seker
25 gr un
25 gr misir nisastasi
150 gr oda sicakligindaki tereyagi
60-70 gr fistik

250 ml sutu 50 gr seker ile kaynatin. 
Yumurta sarilarini seker ile cirpin.Sekeri ilave ettiginizde hemen cirpin bekletmeyin yoksa kristallesir. Sutu,nisasta ve un ile karistirin ve bu siviyi cirpilmis yumurta sarilarina ilave edin.
Kaynamis sutu bu karisima once az bir miktarini karistirarak ilave edin. 
Daha sonra ise tamamini ilave edin ve kivam alana kadar kisik ateste karistirarak pisirin.Ozellikle tencerenin kenarlarindaki kremayi iyice karistirin.
Ocaktan alinca 50 gr tereyagini ilave edin ve strech ile kaplayip buzdolabinda sogutun.Soguyan kremaya, mixer ile cirpilmis 100 gr oda sicakligindaki tereyagini ilave edip beraber cirpin. Son olarak rondoda ogutulmus fistiklari ekleyin. Istege gore yesil gida boyasi ilave edebilirsiniz (1-2 damla kadar)

Cilekli surup
100 ml su
2 y.k cilekli likor veya cilekli recel ve rom
2 y.k seker

Pastayi birlestirmek icin 
700-800 gr cilege ihtiyaciniz olacak

Pasta cemberinizin tabanina 1.pandispanyanizi islatip yerlestirin. Resimde gosterildigi gibi cilekleri yari yariya kesip,asagi dogru bastirarak yuzey kismi cembere dogru yerlestirin. Kremayi sikma torbasina alip cileklerin ortalarina sikin sonra ise tamamini ortasina sikin. Kremanin ustune kup kup cilekleri ekleyin.Diger pandispanya katinizi da ustune islatip yerlestirin ve cemberi cikarmadan buzdolabinda 1 gece bekletin.Ertesi gun cemberi dikkatlica cikartin.



Son olarak,bu asama istege bagli,pastanin ust kismina merdane ile actiginiz marzipani yerlestirin ve istediginiz gibi susleyin.
Afiyet olsun sevgiyle kalin..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder