22 Ocak 2016 Cuma

Medovik (ballı pasta)


Bu pasta benim ailemde ve çevremde en çok sevilen ve tutulan pastalarimdan biridir.
Yumusacik bal kokulu kat kat hamuru,kokusu ve lezzeti insanin aklini basindan almaya yetiyor gercekten.
18. asirda Rusya çari 1.Aleksandr in esi Elizabeth bal sevmezmis ve bunu tum pastacilari ve ascilari bilip kesinlikle bal icermeyen tatlilar ve yemekler yaparlarmis.
Bir gun yeni bi pastaci kraliçenin bu bal sevmemesini bilmeden bir pasta yapar ve kraliçeye sunar. Elizabeth tadina bakar ve pastaya bayilir. Icinde bal oldugunu ogrenince ise pastaciya kizmaz hatta onu odullendirir.
Boylece Medovik (ruscada med-bal anlamına gelir) sadece Rusyanin degil Avrupanin da en çok sevilen pastalardan biri olmayi başarır.



Fotoğrafta gordugunuz medovik hem porsiyon (kalan hamurlardan) olarak hem 22cm çaplik bir pasta olarak yapilmistir.

Gelelim tarifine

Hamur icin:
2 adet yumurta
3 y.k bal (en iyisini ve aromasi yogun olanini kullanin)
2 y.k tereyagi
1 su bardagi seker
3 su bardagi un (2.5 koyun eger az gelirse ilave edin)
1 paketin yarisi kadar hamur kabartma tozu
Cimdik tuz

Kremasi icin:
300 gr kaymakli yogurt
600 gr krema
120-150  (tatli zevkinize gore) gr seker

Benmari usulu tereyagini eritin,bal ve seker ekleyin. Az sogutun ve yumurtalari ekleyin. Son olarak un ekleyip hamuru yogurun. Hamur ele yapismayan ama yumusak olmali fazla un koymamaya dikakte din.
Hamuru buzdolabinda 30-40 dk sogutun.
Her parcayi incecik acın ve ayni boyda olacak sekilde bir kalipla yuvarlağı kesin(22cm)
Bu malzemelerden,eger porsiyon pastalara veya kaplamasi icin hamur ayirmayacaksaniz 7-8 parca cikiyor.
180 derece isitilmis firinda fani acik 6-7 dk kadar pisirin. Rengi fotograftaki gibi olsun.





Kremasi icin kremayi sert kopuk hale gelene kadar cirpin. Yogurt ve seker ilave edip tekrar cirpin.
Hamurların ustune altina kenarlarına kremayi surun. Pastayi krema ile kaplayin.
Süsü icin cevizleri ufak ufak dövup pastaya serpebilirsiniz veya benim yaptigim gibi kalan hamuru blenderda ogutup serpip kalan kremasi ile susleyebilirsiniz.
En az 24 saat buzdolabinda bekletin.. Bu pasta gun gectikte hamuru kremayi emicek ve daha da guzellesicektir.
Fazla kremaniz kalirsa icine istediginiz malzeme ilave edip(cikolata,vanilya, cilek surubu,karamel vs) plastik kapakli bir kaba koyun ve buzlukta dondurun. Cok lezzetli bir dondurma olacaktir.
Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder