26 Ocak 2016 Salı

Pelmeni (jumbo manti)


Soyle bol kiymali incecik hamurlu mantiya kim hayir diyebilir? 
Benim en cok sevdigim yemek olan,manti, blogumda yer almasaydi olmazdi. Dunyanin neresine giderseniz gidin mantinin varyasyonlarini tadabilirsiniz. Bunun sebebi ise, mantinin Orta Asyada doguyup,Ipek Yolu araciligiyla genis cografyaya yayilmasidir. 
Boylece, farkli ulkelerde, farkli isimlerle hatta farkli sekil ve malzemelerle karsimiza cikabilir.
Turkiye icinde bile farkli manti turleri vardir.
Kayseri ve Sivas mantilari boylarina gore farklilardir, ornegin, Kayseri mantisindan bir kasiga 40 tane sigiyorsa,Sivas mantisinin ise kasiga 2-3 tane sigar.
Bunun nedeni ise, bir gelenekten geliyor.
Kayseri’de eski zamanlarda gelin gidecek olan kızlardan, mantı yapmalari istenirmis. Gelin adaylari, yaptıkları manti tanelerinin 40 adetini, bir kaşığa sıgdırmak zorundalarmis.Bu sekilde manti yapabilirlerse yetenekli ve narin is yaptiklarinin anlamina gelirmis.
Diger ulkelere baktigimizda ise bazi manti isimleri ve icerikleri su sekildedir..

Çindeki dumplings isimleri dim sum, shao mai ve jiaozi gibi farkli mazlemeler icerirler. Bazilarin hamuru nisasta icerir bazilarinki ise komple nisasta dan yapilir. 
Çin mantilarin sonsuz malzeme secenegi vardir. Et, deniz mahsulleri hatta yosun bile iclerine konuluyor. Genellikle buharda bambu kaplarda piser ve soya sosuna batirilip yenir.

Japonyaya manti 17.yuzyilinda Cinden gelip,Gyoza olarak bilinir. Pisirilmesi,buharda suda veya yagda oluyor. Ic malzemesi olarak ise genellikle et veya sebze kullanilir.

Korede Mandu olarak bilinen kendi mantilari ise buharda pismis,haslanmis,kizarmis olarak yenir ve ic malzemesi olarak et,deniz urunleri, hatta lahana tursusu icerir.

Hintlilerin mantisi "samosa" ise cigboregin kucugunu andiriyor. Ic dolgusu olarak,kuzu eti patates veya sebze kullanilip kizgin yagda pisirilir. Sokak yemek kulturun basinda yerini alir.

Ukraynadaki mantilarin ismi Vareniki olarak bilinir. Dolgularin en populerleri ise tuzsuz lor peyniri, lahana,patates ve en degisigi olan visne dir. Visneli vareniki tarifimi bir sonraki postumda paylasacagim.

Guney Amerikadaki ismiyle Empanadas,kiymali veya patatesli sekli uzun manti olup yagda kizartilir.

Rusyanin mantisi,tarifini verecegim Pelmeni, bildigimiz mantilara cok benzer,tek farki boyu denebilir. Fakat, Rusyada bu mantilar yogurt ve salca sos ile sunulmuyor. Sade servis edilip tereyag ve istege bagli uzerine karabiber serpilir ve smetanaya (eksi krema) batirilip yenir.


Hamur icin
200 gr sut
200 gr su
1 yumurta
1 kg un (hamura 750-800 gr geri kalan hamuru unlamaya)
1 tatli kasigi tuz

Dolgusu icin
1kg yagli dana kiyma
3 adet beyaz sogan
Tuz karabiber
150 gr soğuk su

Hamuru bir gun onceden yogurun strechleyin ve buzdolabina koyun. Ertesi gun daha esnek ve calismasi kolay bir hamur olacakatir.
Hamuru buzdolabindan cikarin ve 4-5 cmlik ufak parcalara bolun.İc dolgusu icin sogani rendeleyin, eti,suyu ve baharatlari da ekleyip iyice karistirin. Fazla sogan adeti ve su, kiymanin daha sulu olmasi icin konur.Tek tek hamur parcalarini yuvarlak acin.İnce deliksiz ve yuvarlak olmali.Ravioli icin kullanilan kaliplar yardimi ile (resimdeki) yada bardakla keserek mantilari yapin (yarım ay şeklini verip kenarlarını birleştirip yüzük şeklini verin)

Resimdeki sosu yapmak icin (2 kisilik)
500 gr kaymakli yogurt
150 gr krema
1 dis sarimsak
Yogurt ve kremayi beraber cirpin sarimsagi ilave edin.
Salcali sos icin
Biber ve domates salcalarini karistirip bolca tereyagi ilave edip kaynatin.

Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder