20 Ocak 2016 Çarşamba

Pizza



Dunyadaki en populer ve en cok tutulan yemeklerinden biridir pizza.
Ilk pizzalar (hamur uzeri bir kac malzeme seklinde) 9-10 cu asirda italyada yeniyormus.
1522 yilinda Italyaya Guney Amerikadan domates gelisi ile Napoli sehrinde ilk defa bildigimiz pizza yapilmistir.
17.asirda Pizzaiolo, yani pizza yapan kisiler, diye bir meslek ortaya cikmistir. Ilk baslarda pizza alt kismin ve iscilerin yedigi yemekmis.
18. asirda pizza kraliyet ailesinin tarafindan da sevilmeye baslamis ve kral 1.Umbertonun esi Margherita adina pizza yapilmis.Bu pizza Italyanin renklerini tasirmis- yesil (feslegen) kirmizi(domates sosu) beyaz (mozzarella peyniri).19. asrin ortasinda pizza Amerikada, ilk once Chicago sehrinde yapilmaya baslamis.1957 yilinda ise ilk dondurulmus pizzalar cikmis.

4 peynirli pizza ( Pizza ai quatro formaggi) tarifi
Malzemeler (4 tane ince hamurlu pizza cikiyor)
650-700 gr un (Italyan tarifine gore yarisi bugday yarisi durum bugday unu ama sadece bugday unundan da yapabilirsiniz)
1 y.k tuz
1cay kasigi seker
325 ml ilik su
10 gr kuru instant maya
2 y.k zeytinyagi

Peynirler (istediginiz peynirleri koyabilirsiniz )
Mozzarella
Pecorino
Gorgonzola
Parmesan

Domates sos icin
1 adet domates
1 t.k domates salcasi
1 dis sarimsak
yaprak feslegen
tuz karabiber zeytinyagi

Yapilisi
Ilik suyun icinde sekeri eritip mayayi ekleyin az karistirip 10 dk uzeri strech film sarili bekletin.
Unu eleyin tuz ile karistirin ve mayali karisimi ilave edin. Zeytinyagini da ilave ederek mixerinizde dusuk hizda veya elinizle 10 dk kadar yogurun.
1 bucuk-2 saat ilik yerde mayalandirin.
150 gr lik 4 parcaya ayirin. Elinizle (oklava degil) hamuru parmaklarinizla incecik acin.
Domates sosu icin domateslerin kabuklarini soyun. Tavada 2 damla su ile kisik ateste kapagi kapali yumusatin ve blenderda ogutun.Tavada zeytinyaginda sarimsaklari minik dogradiginiz sarimsaklari kavurun icinde domates puresini ilave edip 1-2 dk daha soteleyin. Son olarak tuz karabiber de ilave edip domates salcasini ekleyin karistirin.
Pizzanin once sadece hamurunu 250 derece sicak firinda fan acik 3 dk pisirin daha sonra firindan alip malzemeler ve sos ile susleyip 4-5 dk daha pisirin boylece hamurunuz islak olmayacaktir.

Afiyet olsun keyifle kalin..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder