17 Ocak 2016 Pazar

Ev yapimi makarna


Italyan mutfagi,pizza,makarna..bunlardan daha lezzetli ne olabilir? 
Ev yapimi olanlari tabiki.
Hepimiz 7den 70e makarnayi cok severiz fakat hep magazalardan hazirini almayi aliskanlik haline getirdik. Halbuki ev yapimi makarna lezzetli oldugu kadar yapilisi bir o kadar kolaydir aslinda.
Dun Mutfak Sanatlari Akademisinde yer alan her zaman oldugu gibi harika bir workshopa (ev yapimi

makarna) katilmak nasip oldu. Buyuk bir keyifle hem makarna yaptik hem yedik hem eglendik. Tum makarna sevenler icin bazi bilgilerimi paylasacagim.
Once bunu belirtmek gerekir ki ev yapimi taze makarna (italyanlarin dedigi fresco pasta) magazalarda satilan paketlenmis hazir makarnaya (secca pasta) gore cok daha lezzetli ayrica katki madde icermediginden dolayi cok daha sagliklidir.
Peki evimizde makarna yapmanin en onemli puf noktalari nelerdir.


1. Kaliteli un secimi.

Klasik italyan recetelerinde kullanilan un durum bugday unudur ( protein orani yuksektir)
Un mutlaka elenmeli. Bu hamuru daha homojen ve elastik yapar.

2. Yumurtlar taze olmali.
Un yumurta orani 100 gr una 1 yumurtadir (bu bir kisilik porsiyondur)
3. Hamur cok iyi yogurulmalidir.
Stand mixerinzde de elinizle de yogurabilirsiniz. Bu islem 15-20 dk surmeli. Hamuru esnetip katlayip yogurun bu hamuru daha elastik yapar boylece yirtilma riski azalir. Ayni zamanda bu sureyi gecmeyin.

4. Hamur mutlaka dinlendirilmis olmali.
Hamuru yaptiktan sonra buzdolabinda 30dk-1 saat kadar bekletmeniz gerekir.
Hemen acmaya kalkarsaniz sonuc basarili olmayacaktir.

5. Hamur acma kismi cok onemlidir.
Hamuru oklava ile acacasaniz calisma tezgahinizi unlayin kalan hamur parcalarin ustunu kurumamali icin ortun.
En iyi sonuc icin actiginiz hamuru ikiye katlayip tekrar acin.
En iyi kalinlik 2mm dir.
Bu islemi makarna acma makinesi ile de cok daha pratik bir sekilde yapabilirsiniz.
0 dan baslayarak hamuru ikiye katlayin 2 den sonra katlamayin ve makina ile acin bu islemi 7 ye kadar yapin.

6. Kesim

Makarna acma makina ile bu islemi rahatca yapabilir veya bicak yardimi ile kesebilirsiniz. (lazanya yapiyorsaniz sadece acilmis hamur parcasini 4 parcaya kesebilirsiniz)
Spaghetti,fettuccine,tagliatelle,papardelle vs makarna genislikleri farklidir hepsi fakli sekilde kesilir.
Bicakginizi unlayin ve istediginiz kalinlikta kesin.

7. Saklama
Taze hazirladiginiz pasta buzdolabinda 1 gun,buzlukta ise 6 ay saklayabilirsiniz.
Bolca un serpip kurumaya birakin 1 saat kadar sonra buzluga atabilirsiniz.
Hazirlayacaginiz zaman buzluktan cikarip cozdurmeden kaynar suya atin ve pisirn.

8. Pisirme
Makarnayi haslanirken mutlaka al dente (diri) kalmali.
Ev yapimi makarnada bu sure 4 dk + 1dk sosun icinde.
Hazir alinan makarna ise 8-10 dk dir fakat tadina bakmanizi tavsiye ederim cunku makarnanin cinsine ve sekline gore bu sure degisir.8.dk dan sonra tadiniz.

Simdi gelelim ev yapimi makarna hamurun tarifine.

4 kisilik posriyon icin ( kisi sayisina gore unu 100 gr yumurtayi de adet adet arttirin)

Malzemeler
400 gr elenmis un
4 adet yumura
3 y.k zeytinyagi
1 c.k tuz

Mixerde veya elinizle hamuru 15-20 dk kadar elastik ve homojen olana kadar yogurun.
Strech filme sarin ve buzdolabinda 30 dk -1 saat kadar bekletin.
Makarnaya esas lezzetini veren ve bir birinden farkl kilan tarafi ise soslaridir.
Binlerce cesit sos vardir hatta pizza gibi buzdolabinda kalan malzemeleri kullanmak icin harika bir firsatidir.
Istediginiz gibi hayal gucunuzu kullanip kendinizi simartabilirsiniz.

Ornekleri:

1. Domates sosu

Malzemeler (2 kisiliktir)

2 adet domates
2 dis sarimsak
100 ml tavuk suyu
50ml kirmizi sarap
2 dal kadar taze kekik veya feslegen
tuz karabiber zeytinyagi

Sarimsaklari yagda soteleyip dogranmis kup kup domatesleri ekleyin.
Kirmizi sarabi ekleyip yuksek ateste cektirin. Tavuk suyunu ve kekik ekleyin.
Baharat ekleyin.
Ister bu sekilde ister pureleyip makarnanizla 1 dk kadar beraber pisirip bol parmesan peyniri ile servis edin

2. Korili kremali sos (jumbo karides te ekleyebilirsiniz)

Malzemeler

yarim beyaz sogan
2 dis sarimsak
200 ml krema
1 c.k kori
1 c.k tatli paprika
1 c.k aci paprika
Zeytinyagi tuz karabiber

Sogan ve sarimsaklari zeytinyaginda soteleyin kremayi ve baharatlari da ilave edin.
Tagliatelle veya fettuccine ile harika oluyor.

Bi sonraki postumda Tagliattalle alla ragu bolognese (kiymali) tarifimi verecegim takipte kalin..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder