1 Mayıs 2016 Pazar

Paskalya coregi "kuliç"

Kuliç, yunancadan yuvarlak veya oval seklindeki ekmek anlamina gelir. Tadi orgu seklindeki hepimizin bildigi paskalya coregine benziyor fakat icerdigi fazla yumurta ve tereyagindan dolayi daha farkli bir tada sahiptir. Daha cabuk bayatliyor,1-2 gunde tuketmenizi tavsiye ederim.
Daha once de pogaca tarifimi verirken mayali hamurun zorluklarindan ve puf noktalarindan bahsetmistim,bir daha ustten geceyim.
Tum malzemeler ilik olmali,mutfaginizda camlar kapali olup ceryan olmamali. Hamurun mayalanmasi ilik yerde yapilmalidir ayrica tepsi mayalandirmasi sarttir. Uzun lafin kisasi, mayali hamur yapacaksiniz nazli oldugunu unutmayacaksiniz. 
Gecelim tarifime...
Verecegim mazlemelerle 4 tane capi 16cm corek cikiyor.



Paskalya coregi

Malzemeler:
1400-1500 kg un
50 gr yaş maya
800 ml sut
6 yumurta
550 gr seker
3 paket vanilin
300 gr yumusamis tereyagi 
Cimdik tuz
500 gr uzum 
Istege bagli findik ve badem

Yapilisi
Sutu yaklaşık 35 derece isitin ve 1 y.k seker ekleyip mayayi icinde eritin ve karistirin ki topak kalmasin. Topak kalmamasi icin en guzeli az sut icinde (1 bardak kadar) tum mayayi eritin. Sonra geri kalan sut ile birlestirin.
600 gr elenmis un ilave edin ve cirpin.
Strech ile kapatip 2 kat mayalanmaya birakin (20-30dk kadar).
Yumurtalarin (oda sicakliginda)aklarini ve sarilarini ayirin. Sarilarini seker ve vanilin ile cirpin. Aklarini kar beyaz haline gelene kadar cirpin. 
Maya sut un karisimi 2 kat kabarinca icine yumusamis tereyagini,sekerle cirpilmis yumurta sarilarini ilave edin. Son olarak spatula ile cirpilmis yumurta aklarini.
Kalan unu ilave edip 10 dk kadar hamuru yogurun.
Strech ile kapatin 2-3 saat mayalandirmaya birakin.
Hamur mayalaninca yikanmis ve az una bulanmis uzumu ilave edin 1 saat daha mayalandirmaya birakin.
Hazir hamuru kalip basi 1/3 kadar koyun.Uzeri havlis erip ilik yerde 30 dk daha mayalandirin.
Firininizi onceden 100 derece isitin. Corekleri firina verin ve sonra 180 derece ye ayarlayip 1 saat kadar veya kurdan kuru cikana kadar pisirin.

Sugar glaze (sekerli kaplama)

Bu kaplamayı ekler,cesitli kurabiye,donut hatta pastanız icin kullanabilirsiniz. Tadi cok lezzetli,goruntusu parlak.
Vereceğim tarif sade,yani raki beyazi renginde oluyor.
Kakao ekleyip cikolatali yada limon,portakal vs ekleyip dilediğiniz gibi yapabilirsiniz.

Bu malzemelerle 3 adet corek kaplayabilirsiniz. Dilerseniz 2 kat malzeme kullanin ve kalan kaplamayi buzdolabinda 1-2 ay kadar saklayin. Kullanacaginizda benmari usulu isitin.




Malzemeler :
500 seker
150 gr su
1 tatli kasigi limon suyu
2 damla vanilya esansi

Yapılışı:
1. Su ile sekeri orta ateste kaynayana kadar karistirin. Termometreniz varsa 108 derece oldugunda (yaklasik 4 dk sonra) limon suyunu ekleyin ve 117 dereceye kadar karıştırmadan kaynatmaya devam edin.
2. 117 derece  oldugunda vanilyayi damlatin ve cam bi kaba döküp oda ilik olana kadar sogutun. Kabin altina buzlu kova koyabilirsiniz daha cabuk sogumasi icin.Yaklaşık 40-50 derece olmali.
3. Stand mixere sıvıyı alin ve 15-20 dk orta hizda cirpin. Rengi beyaz,kivami yogun ve ele cok az yapışan hatta nerdeyse yapismayan bir kaplama elde edicez.
Plastik ve kapaklı bi kapta buzdolabinda saklayin.
Coreklere sürmek icin 50 dereceye kadar benmari usullu ısıtın. Cok akiskan olmamasina dikkat edin (fazla ısıtmayın) hamurdan fazla akacak ve goruntusu hos olmayacak. Fazla kati gelirse bi kac damla su ilave edin. cok azar azar su ekleyin cunku birden cok sivilasabilir. Bu asamada kakao,limon vs ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder